Geoblog.pl    Swierszcz    Podróże    !Brindemos por la vida, es linda!    Cuzco
2009
lut

Cuzco

Peru
Peru, Cusco

To jednak nie był sen. Krótkie podejście z plecakiem po schodkach w poszukiwaniu hostelu (wszędzie schody!) i mało nie zemdlałem. Brak tchu. Powietrze jest za rzadkie. Jakby nie liczyć, to przeszło 3200 m n.p.m.
...
Miasto? Miasto jest śliczne. Ale, ale, na ostudzenie zachwytów: Górskie miasta zazwyczaj bywają śliczne. Składa się na to: górskie powietrze, widoczność „górska”, to że zawsze widać jakieś fragmentu miasta (nie wszystko się mieści w dolinie), architektura dostosowana do większych opadów, wiatrów i chłodu, coś jeszcze (pewnie jakaś dusza) no i mieszkańcy – górale pełni życzliwości ale i dystansu, nienamolni i niezłośliwi.
Gdybym miał porównać Cuzco do czegoś, co już widziałem, to od razu nasuwa się na myśl jedno z miast doliny Katmandu. Bakhtapur? A może jednak Patan? Te same czerwone dachy, wąskie, może nie aż tak kręte uliczki. Tylko dolina, w której leży jest dużo mniejsza, więc bardziej wylewa się na stoki.
A właśnie? Czemu to nie budują ulic w zygzak, lub serpentynę, tylko tyczą prosto same schody. Przecież to niewygodne. Wszystko muszą taszczyć do domu na plecach.

Odnalazłem autorkę konkurencyjnego bloga. Zainteresowani wiedzą, jakiego. Ma się całkiem dobrze. No, może nie aż całkiem, ale się ma.

2.1.09, 6:30
Po raz pierwszy cieszę się, że Pikuś grzeje mi rękę. A przecież nie minął jeszcze tydzień odkąd opuściłem tierra fria. Do ciepełka szybko się człowiek przyzwyczaja. Jest mi bardzo zimnooo!!!
Za chwilę wyjeżdżam do Makczupikczu.

Multimedia (1)
  • rozmiar: 3,50 MB  |  dodano 2 lata temu

Swierszcz
$wierszcz Wędrowniczek
zwiedził 20% świata (40 państw)
Zasoby: 212 wpisów212 112 komentarzy112 1923 zdjęcia1923 93 pliki multimedialne93

28.01.2009 - 24.04.2009

22.06.2012 - 27.07.2012